Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Близо половината жени в 57 държави са лишени от свободи, свързани с тялото си, що се отнася до сексуални връзки, предпазване от забременяване или достъп до медицински грижи, предупреди ООН, цитирана от Франс прес.

Тел Авив създаде мобилно приложение за защита на жените на обществени места

Авторите на публикувания днес годишен доклад за положението на хората по света, подготвян от Фонда на ООН за населението, анализират за пръв път въпроса за телесната автономия на жените.

Озаглавен "Моето тяло ми принадлежи", докладът описва подробно посегателствата върху правата на жените в тези страни - от изнасилвания до принудителна стерилизация, проверки за девственост - също под принуда, и осакатявания на половите органи.

Дългият COVID - неразгадано заболяване, което трови ежедневието предимно на жени

Разглеждат се също налаганите забрани жените да решават сами въпроси, свързани с тялото си. "Тази липса на телесна автономия води до сериозни последици извън дълбоките предразсъдъци относно жените и момичетата", свързани примерно с "потенциалното снижаване на икономическата продуктивност, намаляване на уменията и допълнителни разходи за здравната и правосъдната система", се казва в съобщение на фонда.

Според доклада едва 56 на сто от проучените страни имат закони и политики, предвиждащи пълна сексуална просвета.

Джихадистки съпруги разказват преживелиците си в документален филм

"Всички би трябвало да сме скандализирани от факта, че близо половината жени все още не могат сами да вземат решения дали е уместно да имат сексуални връзки, да използват средства срещу забременяване или да се лекуват", посочва директорът на фонда Наталия Канем.

"В крайна сметка стотици милиони жени и момичета не се разпореждат свободно със собствените си тела. Други управляват живота им", изтъква тя.

В доклада се посочват 20 държави и територии, чиито закони дават възможност изнасилвач да сключи брак с жертвата си, за да избегне съдебно преследване, и 43 юрисдикции, където няма закон срещу изнасилване между съжители. Над 30 страни ограничават придвижването на жени извън жилището им, се отбелязва в доклада.
БТА