Трябва да се направи много повече за опазване на психичното здраве на работното място, заяви ООН, представяйки нови насоки за намаляване на психологическото напрежение, свързано с работното място.

Агенциите на ООН за здравеопазване и труд публикуваха два документа, пълни със съвети за това как най-добре да се предотвратяват и предпазват от рискове за психичното здраве работните места, като предупредиха, че психологическите смущения струват скъпо както на отделните хора, така и на обществото.

Според Световната здравна организация и Международната организация на труда всяка година се губят около 12 милиарда работни дни поради депресия и тревожност, което струва на световната икономика близо 1 трилион долара.

"Време е да се съсредоточим върху вредното въздействие, което работата може да окаже върху нашето психично здраве", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в съвместно изявление. "Благосъстоянието на индивида е достатъчна причина да се предприемат действия, но лошото психично здраве може да има и изтощително въздействие върху работата и производителността на човека."

Здравната агенция на ООН предупреди през юни, че близо един милиард души по света са живели с психични разстройства преди да настъпи Ковид-19 - и пандемията е влошила много положението.

Цифрите са "тревожни"

Възрастните в трудоспособна възраст са особено засегнати, като един на всеки шест страда от психично разстройство във всеки един момент, заяви СЗО.

"Цифрите са тревожни", заяви пред репортери Манал Ази, ръководител на екипа на МОТ по безопасност и здраве при работа. "Пред нас стои огромна отговорност."

Двете агенции предупредиха, че работното място често е причина за психични проблеми.

В новия си доклад, в който се изброяват 13 насоки как да се противодейства на проблема, СЗО подчертава, че смислената работа може да защити психичното благополучие, като осигури чувство за удовлетвореност, увереност и доходи. Но тя подчерта, че вредните или лошите условия на труд, лошите трудови взаимоотношения и безработицата могат значително да допринесат за влошаване на психичното здраве или да изострят съществуващи психични състояния".

Работното място може да засили и по-широки проблеми, които оказват негативно влияние върху психичното здраве, като дискриминация по отношение на пол, възраст, етническа принадлежност, сексуална ориентация и увреждания, посочи СЗО.

Новите насоки обхващат мерки за укрепване на управлението на стреса от страна на работниците, като разбиране за проблема и физическа активност.

Здравословната работна среда е от решаващо значение

Но може би най-важните насоки се въртят около "организационните интервенции", необходими за предотвратяване на рисковете за психичното здраве на работното място, включително за първи път се препоръчва обучение на мениджърите за предотвратяване на стресираща работна среда и реагиране на работници в затруднено положение.

Айиша Малик от отдела за психично здраве и употреба на вещества на СЗО заяви пред репортери, че е от съществено значение "да се попречи на хората да изпитват рискове, като например много голямо работно натоварване, тормоз, трудни взаимоотношения с колеги или ръководители".

„Това трябва да се промени“, каза тя, „в противен случай ще продължим да изпитваме трудности с психичното си здраве на работното място, независимо колко средства за управление на стреса прилагаме“.

В допълнение към новите си насоки СЗО и МОТ публикуваха съвместна справка за политиките, в която са изложени практически стратегии за правителствата, работодателите и работниците, както и за техните организации, за защита и насърчаване на психичното здраве на работното място. В нея също така се посочва как да се подкрепят хората с психични заболявания и да им се помогне да участват и да се развиват на работното място.

"Тъй като хората прекарват голяма част от живота си на работното място, безопасната и здравословна работна среда е от решаващо значение", заяви в изявлението си ръководителят на МОТ Гай Райдър. "Трябва да инвестираме, за да изградим култура на превенция на психичното здраве на работното място, да променим работната среда, за да спрем стигмата и социалното изключване, и да гарантираме, че служителите с психични заболявания ще се чувстват защитени и подкрепени."
БГНЕС