ООН не успя да се договори за резолюция, обсъжда декларация за Сирия
ООН не успя да се договори за резолюция, обсъжда декларация за Сирия / снимка: Reuters, архив

15-те страни от Съвета за сигурност на ООН започнаха да разглеждат проект на декларация в подкрепа на посредническата мисия в Сирия на специалния пратеник на ООН и на Арабската лига Кофи Анан, предаде АФП. Проектът на текст беше представен от Франция и от нейните партньори. Париж изрази надежда, че той ще бъде приет до края на деня.

Текстът беше обсъден първо между експерти, преди посланиците на страните от Съвета за сигурност да се съберат следобед, за да финализират преговорите по текста, ако е
необходимо.

Русия, предан съюзник на Дамаск, е изразила вече някои резерви, поясни руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той подчерта, че Русия не иска декларацията да се превръща във форма на ултиматум към режима на Сирия.

Проектът на декларацията изисква от президента на Сирия Башар Асад и от сирийската опозиция да работят с Анан и да приложат напълно и незабавно плана за уреждане на кризата, представен от Анан по време на неговите разговори в Дамаск по-рано този месец. В плана имаше 6 точки, които фигурират и в настоящата декларация. Сред тях са прекратяване на насилието, поетапно влизане в сила на спиране на огъня, доставка на хуманитарна помощ и начало на политически диалог.          

Съветът за сигурност на ООН предвижда и допълнителни мерки, ако тези шест точки не се приложат в 7-те дни, които ще последват приемането на декларацията, се казва още в проекта на документа. Не се уточнява за какви допълнителни мерки става дума, посочва БТА. Декларацията има по-малко тежест от резолюция, по коятостраните от Съвета за сигурност така и не успяха да се договорят след двукратното вето на Китай и Русия.