Израел трибуна инцидент
Израел трибуна инцидент / БТА
ООН е "дълбоко разтревожена" от ескалацията на насилието в Израел и окупираните палестински територии. Това заяви днес говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, предаде Франс прес.

"Осъждаме всяко насилие и всяко подбудителство към насилие, а също така етническите разделения и провокациите", посочи Рупърт Колвил на редовния брифинг на ООН в Женева, на фона на най-тежката ескалация в региона от години насам, отприщена от насилието в окупирания Източен Ерусалим.

По повод сблъсъците на Храмовия хълм говорителят каза, че израелските сили на реда "явно не са спазвали през последните дни" задължението си да отговарят пропорционално и да гарантират правото на мирни събирания. Той изтъкна, че ракетните нападения от ивицата Газа срещу Израел "са ясно забранени от международните хуманитарни закони и трябва незабавно да спрат".

Ислямисткото движение Хамас, управляващо в ивицата Газа, съобщи за 22 загинали (включително 9 деца) при израелските удари, извършени в отговор на ракетните залпове откъм палестинския анклав. Ранените са над 106.

Израелската армия информира за 15 убити бойци на Хамас и на друга въоръжена групировка - "Ислямски джихад". Тя добави, че е поразила 130 военни цели, повечето на Хамас.

Стотици са ранени във всекидневните сблъсъци между израелската полиция и палестинци на Храмовия хълм от петък насам. 
БТА