Олмерт не бил причината Вашингтон да не подкрепи резолюцията за Газа
Олмерт не бил причината Вашингтон да не подкрепи резолюцията за Газа / снимкa: БГНЕС

САЩ отрекоха, че телефонно обаждане на израелския премиер Ехуд Олмерт до американския президент Джордж Буш е принудило държавния секретар Кондолиза Райс да гласува с "въздържал се" резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за войната в Газа, предаде Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Тони Фрато заяви, че в твърденията на Олмерт има неточности. Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак, който придружаваше Райс в ООН при обсъждането на резолюцията миналата седмица, каза, че коментарите на израелския премиер в оставка са "просто 100 процента, напълно, изцяло неверни." Маккормак допълни, че Вашингтон не планира в момента да иска обяснения от Израел по въпроса.

В реч късно снощи Олмерт се похвали, че в телефонен разговор с Буш 10 минути преди вота убедил американския президент да накара Райс да не подкрепя резолюцията. Арабски министри заявиха след гласуването, че Райс им обещала САЩ да подкрепят резолюцията, но променила позицията си след разговор с Буш.

Няколко минути преди вота в ООН екипът на Райс обяви пред репортери, че тя ще направи кратко изказване преди гласуването, но то изненадващо бе отменено, за да може държавният секретар да разговаря по телефона с Буш. Гласуването бе забавено, докато другите министри чакаха Райс да свърши с разговора. Веднага след вота Райс отпътува за Вашингтон без да разговаря с репортери.

Райс се присъедини към колегите си от Франция и Великобритания в изготвянето на резолюцията и три дни западните сили обсъждаха с арабските държави формулировката, която държавният секретар на САЩ обяви, че подкрепя, припомня Ройтерс.