Олмерт: Израел настоява за независима палестинска държава
Олмерт: Израел настоява за независима палестинска държава / netinfo

Израел настоява за създаване на независима палестинска държава, но очаква и положителни стъпки от страна на палестинците, заяви израелският премиер Ехуд Олмерт в интервю за ИТАР-ТАСС във връзка с предстоящото си посещение в Москва в четвъртък.

"Неведнъж съм подчертавал, че подкрепям идеята близкоизточният проблем да бъде решен въз основа на концепцията за две държави - еврейска и палестинска, както и въз основа на двустранни договорености между нас и палестинците", заявява Олмерт в интервюто си. Според него обаче всичко зависи от палестинската страна.

"Преди всички палестинците трябва да признаят правото на Израел на съществуване, трябва да се откажат от терора и да уважават споразуменията, които бяха подписани между нас и тях", отбелязва израелският премиер.

"Става дума преди всичко за така наречената пътна карта, в която са описани принципите и пътищата към създаване на палестинска държава", посочва той.

"Разбира се, в момента е трудно да се каже какъв ще бъде графикът за създаване на палестинска държава, но Израел е готов във всеки момент да поднови преговорите с палестинците въз основа на принципите, очертани от близкоизточната четворка - ООН, Русия, САЩ и Европейския съюз. Аз съм готов още днес да седна на масата за преговори с председателя на Палестинската национална администрация Махмуд Абас без каквито и да било предварителни условия ", изтъква Ехуд Олмерт.

Олмерт изрази сходна позиция днес и в речта си при откриването на сесията на израелския парламент – Кнесета.

"Но в момента на власт в Палестинската автономия е правителството на Хамас, което всъщност е правителство на терора. Неотдавна министър-председателят Исмаил Хания отново потвърди, че те - Хамас - никога няма да приемат съществуването на Израел, дори ако Израел се върне към границите от 1967 г.", подчертава израелският премиер пред ИТАР-ТАСС.

"Искам още веднъж да подчертая - ние сме "за" преговори с другата страна. Ако Хамас възприеме принципите на "четворката", ще преговаряме. Ако не ги приеме – ще воюваме", каза премиерът на Израел.