/ www2.tu-varna.bg
Олимпийският огън за Зимните олимпийски игри през 2022 г. беше запален на специална церемония в Древна Олимпия, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. Церемонията се проведе според традицията, но без присъствие на публика заради ограничителните мерки срещу COVID-19.

Огънят беше запален малко след 12 часа в храма на Хера в Древна Олимпия - люлката на древните Олимпийски игри в присъствието на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах, представители на гръцкия и китайския олимпийски комитети и журналисти.

Това е вторият път, когато на церемонията за запалване на олимпийския огън в Гърция не присъства публика. Първият е през 1984 г., когато Атина протестира срещу търговския характер на Олимпийските игри в Лос Анжелис.

Домакин на Зимните олимпийски игри, които ще се състоят от 4 до 20 февруари, е Пекин.

По време на днешната церемония трима активисти, защитници на човешките права, са нахлули в ограденото пространство където се пали огънят, издигнали са тибетски флаг и са се опитали да опънат транспарант.

Според информация на агенция Асошиейтед прес на транспаранта е имало надпис "Не на игрите на геноцид". "Как може на Пекин да бъде позволено да бъде домакин на Олимпийските игри, когато те извършват геноцид срещу уйгурите?" е заявил един от протестиращите.

Активистите са били отстранени от охраната.
БГНЕС