Наказателното дело срещу мъжа, обвинен в намушкването с нож на писателя Салман Рушди, включва толкова много потенциални доказателства, че прокурорите се нуждаят от повече време, за да могат да ги прегледат, предаде Асошиейтед прес.

Окръжният прокурор Джейсън Шмит от окръг Шътокуа в западната част на Ню Йорк заяви, че службата му преразглежда около 30 000 досиета, но не даде допълнителни подробности.

Натаниъл Барън, адвокат на заподозрения за атаката Хади Матар, оспорва необходимостта от отлагане. Обикновено прокурорите трябва да предоставят доказателствата в рамките на 20 дни след повдигането на обвинението.

Прокурорите твърдят, че 24-годишният Матар е намушкал Рушди в гърлото, стомаха, гърдите, ръката и в дясното око по време на литературно събитие на 12 август в Западен Ню Йорк, преди зрителите да се намесят. Рушди е седял на стол на сцената в института "Шътокуа", чакайки да бъде представен за дискусия за защитата на писателите в изгнание и свободата на изразяване.

Писателят бе отведен в болница в Пенсилвания, където се възстановява след нападението.

Матар ще се яви отново в съда на 13 септември, когато съдията ще изслуша аргументите по искането на прокуратурата да ограничи броя на лицата, които имат право да преглеждат материали, разкрити преди процеса. Шмит не изключва възможността за повдигане на допълнителни обвинения в зависимост от продължаващото разследване.
БТА