Мъжът, обвинен, че е намушкал с нож сър Салман Рушди, е заявил, че е прочел само две страници от противоречивия роман на автора "Сатанински строфи".

24-годишният Хади Матар не се е признал за виновен по обвиненията, свързани с нападението по време на събитие в Ню Йорк миналата седмица.
В интервю за New York Post, дадено от затвора, Матар заяви, че сър Салман е "човек, който напада исляма".

Той обаче не потвърди, че предполагаемите му действия са били продиктувани от фетва, издадена от Иран през 80-те години на миналия век.

При явяването си в съда в четвъртък съдия нареди Матар да бъде задържан без право на гаранция в затвора на окръг Чаутаука, в щата Ню Йорк, след като обвиняемият направи не се призна за виновен по обвиненията в опит за убийство и нападение втора степен.

Нападателят на Салман Рушди е „изненадан“ от факта, че писателят е оцелял

Рушди публикува известния си и противоречив роман "Сатанински строфи" през 1988 , предизвиквайки възмущение сред някои мюсюлмани, които смятат съдържанието му за богохулно.

Издаването на книгата накара иранския лидер аятолах Хомейни да издаде фетва или указ, с който призова за смъртта на писателя през 1989 г.
Матар заяви пред New York Post, че е прочел само "няколко страници" от книгата и не каза дали фетвата го е вдъхновила.

"Уважавам аятолаха. Смятам, че той е велик човек. Това е всичко, което ще кажа по този въпрос", каза той.

Матар също така заяви пред вестника, че е "изненадан" да чуе, че сър Салман е оцелял след атаката. При нападението Салман Рушди получи увреждане на черния дроб, има прекъснати нерви на ръката и наранявания на очите, но от събота диша без апарат за изкуствено дишане.

 
БГНЕС, Би Би Си