Около 120 севернокорейци избягали от лагер
Около 120 севернокорейци избягали от лагер / netinfo
Преди няколко месеца около 120 души са избягали от севернокорейски лагер за политически затворници в североизточната част на КНДР, съобщиха днес южнокорейски медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Затворниците избягали през декември от лагера Хвасон в провинция Северен Хамген, която е близо до границите с Русия и Китай. В района било обявено извънредно положение след безпрецедентното масово бягство от лагера, в който са задържани

около 10 000 души. Бягството явно е било грижливо подготвено с външна помощ, тъй като бегълците били чакани извън затвора от превозно средство.

До момента са заловени 21 от избягалите затворници, съобщават южнокорейските медии. Повечето от тях били избягали в Китай, откъдето се опитвали да преминат в Южна Корея.

Пожелал анонимност източник от южнокорейското министерство на националното обединение не можа да потвърди информацията, но посочи, че сведения от Северна Корея са много трудни за проверяване.

По данни на правителството на САЩ, в лагери в Северна Корея има между 150 000 и 200 000 политически затворници, отбелязва АП.