Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун / Guliver/Getty Images
Магазините за туристи в Северна Корея вече не продават пропагандни артикули против "империалистическа Америка", която досега беше основният враг на комунистическия режим, съобщава френският в. "Фигаро".

Възможни следващи стъпки в дипломацията между САЩ и Северна Корея

Жестовете на Пхенян за подобряване на отношенията със САЩ приемат неочаквани форми. След срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур севернокорейските магазинчета за туристи престанаха да продават пропагандни антиамерикански сувенири.
Според директора на туристическата агенция "Корьо турс" в Пекин Саймън Кокрел тези сувенири са били много популярни, а сега всички са премахнати.

Туристите в Северна Корея много харесват типичните за диктатурата сувенири, които могат да се намерят в столицата и в демилитаризираната зона между двете Кореи.

"Една от групите ни посети демилитаризираната зона три дни след срещата на върха в Сингапур. Забелязахме промяна в това, което се продаваше на туристите", каза за Ройтерс Роуън Биърд от туристическа агенция "Янг пайъниър турс".

Тръмп и Ким Чен-ун подписаха исторически документ (СНИМКИ)

Наред с по-тривиалните подаръци като женшенът или местните алкохолни напитки магазинчетата предлагаха пощенски картички с политически послания, повлияни от пропагандните плакати на комунистическия режим. На тях можеха да се видят например тържествуващи войници с лозунги в заповедна форма: "С обединените сили на цялата нация да унищожим провокативните машинации на американската ядрена война!" или "Дайте ни каквато и да било заповед!".

Историческа среща между  Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Guliver/Getty Images

Вижте снимки от историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

Забраната на тези сувенири е един от най-видимите признаци за промяната в тона на Пхенян. Постепенно са изчезнали и антиамериканските плакати. "И не само на демилитаризираната граница. Всички антиамерикански плакати, които обикновено виждам около площад "Ким Ир-сен" и в магазините на комунистическата диктатура, са изчезнали", казва Биърд.
 
БТА