Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / СИДП
Гръцки пожарникари гасят горски пожар на Атон, но пожарът не заплашва нито един манастир. Това съобщи в събота агенция AMNA.

Според информацията ситуацията с пожара, възникнал в петък в борова гора в отдалечен планински район, се е подобрила. Сутринта 59 пожарникари на 20 специални превозни средства, три групи движещи се пеша са ангажирани с борбата срещу пламъка, два пожарни самолета и хеликоптер пускат вода от въздуха върху пожара. Налично е и оборудване за изкопни работи. Пожарът не заплашва най-близкия до него манастир, Хилендар.

Горски пожар се разрасна в най-големия национален парк в Полша на Международния ден на Земята

"Ако всичко върви добре и метеорологичните условия, които в момента преобладават в тази зона, не се променят, възможно е пожарът да бъде взет под контрол следобед", каза пред агенцията Бабис Стергиадис, ръководител на отдела за гражданска защита в региона на Централна Македония.

"Предната част на пожара е 70-80 хектара. Интензивността на пожара е намаляла. Гората на нос Арапис гори. Нито един манастир не е застрашен от пожар", подчерта Стергиадис. Пожарникарите предполагат, че причината за пожара е мълния.

Наскоро в Гърция настъпи горещо време, на моменти духа силен вятър. Поради това в различни части на страната възникват малки горски пожари, които бързо биват локализирани от пожарникарите. В събота горски пожар отново избухна близо до град Аспропиргос, близо до Атина, на мястото, където в петък вече беше угасен пожар.
БГНЕС