Обвиняват US морски пехотинец в заговор за убийство на иракчанин
Обвиняват US морски пехотинец в заговор за убийство на иракчанин / netinfo
Военен съд в Сан Диего, Калифорния, призна за виновен американски морски пехотинец в заговор за отвличането и убийството на възрастен иракчанин, предаде Ройтерс. Ефрейтор Трент Томас бе признат за виновен по обвинения в отвличане и заговор за убийство, кражба, взлом и лъжесвидетелстване, но бе оправдан по обвинение в убийство, информира БТА.

Двайсет и пет годишният Томас, награждаван с "Пурпурно сърце" за храброст, е един от осемте военнослужещи, обвинени за смъртта на бившия иракски полицай Хашим Ибрахим Ауад през април миналата година. Те го отвлекли през нощта от дома му в Хамдания, тъй като го объркали с иракски бунтовник, когото възнамерявали да убият. Американците застреляли бившия полицай, който бил инвалид, и поставили открадната лопата и автомат до тялото, за да изглежда сякаш е бил хванат да копае дупка за крайпътна бомба.

Четирима морски пехотинци и един моряк от частта на Томас вече бяха признати за виновни по делото и получиха присъди от една до осем години затвор. Още двама морски пехотинци ще застанат пред съда по-късно този месец.