Обвиняват Ширак, че отклонявал финансови средства като кмет на Париж
Обвиняват Ширак, че отклонявал финансови средства като кмет на Париж / БГНЕС
Срещу бившия френски президент Жак Ширак беше повдигнато предварително обвинение в отклоняване на държавни средства, докато е бил кмет на Париж, съобщи адвокатът му, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Ширак е бил разпитван в продължение на три часа във връзка с предполагаемото облагодетелстване на близки до тогавашната му десноцентристка партия Сбор за републиката, която е предшественик на настоящата управляващата формация Съюз за народно движение, пише БТА.

Разследването е за 40 фиктивни назначения, извършени през периода 1977-1995г., когато Ширак е кмет, както и при Жан Тибери – негов приемник до 2001 г. Ширак отхвърли обвиненията в интервю за в. "Монд", като заяви, че назначенията са били "както законни, така и необходими".

Срещу четиримата му началници на персонала от периода 1983-1995 г. вече се води разследване по случая. За първи път бивш френски президент е разследван по повдигнато обвинение, отбелязва Франс прес. Ширак не разполага с имунитет от съдебно преследване. През юли той даде показания във връзка с дело за фиктивни работни места, припомня агенцията.

Според френските закони предварителни обвинения се повдигат, когато разследващият съдия прецени, че има убедителни доказателства за извършено закононарушение. Това дава на следователите време, за да продължат с разследването, преди да решат дали заподозреният да отиде на съд, или обвиненията да отпаднат.