Обвиняемите за атентатите от 11 септември искат да се признаят за виновни
Обвиняемите за атентатите от 11 септември искат да се признаят за виновни / БГНЕС

Предполагаемият „мозък“ на атентатите от 11 септември, Халед Шейх Мохамед, се яви пред американски военен съд в Гуантанамо, за първи път в присъствието на семейства на жертвите, информира АФП.

Предварителните изслушвания пред извънредния военен съд, които трябва да подготвят същинския процес, започнаха в 9 ч местно време (16 ч българско време). Съдията, който председателства заседанието, прочете пред семействата на жертвите декларация, в която обвиняемите обявяват, че искат да се признаят за виновни.

„Мозъкът“ на атентатите от 11 септември и още четирима обвиняеми, задържани в американската база Гуантанамо, трябва да отговарят за военни престъпления и ако бъдат признати за виновни, могат да получат смъртна присъда, информира БГНЕС. До този момент близки на жертвите на атентатите не са получавали разрешение да присъстват на процеса в Гуантанамо.

Пентагонът определи чрез жребий петима близки на жертвите, които получиха разрешение да присъстват на дебатите, съобщи говорителят на американския флот Дж. Д. Гордън. Близките на жертвите бяха настанени зад пластмасова преграда, изолирани от обвиняемите, защитата, обвинението и от военните съдии. Според Пентагона Халед Шейх Мохамед е предложил концепцията за атентатите от 11 септември на Осама бин Ладен още през 1996 г.