Обвиниха испански свещеници в сексуални издевателства над дете
Обвиниха испански свещеници в сексуални издевателства над дете / Thinkstock/Getty Images

Десет испански свещеници бяха обвинени в сексуални издевателства над дете, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Жертвата на свещениците сега е на 24 години. Името на мъжа не се съобщава. Той написа писмо до папата, за да му разкаже, че е бил подложен на сексуален тормоз, когато пеел в църковния
хор.

В отговор на писмото папа Франциск се обади на жертвата още през миналия август, за да й поднесе извинения от името на Църквата. През ноември Франциск заяви, че е наредил разследване по случая. В отговор на това нареждане архиепископът на Гранада Франсиско Хавиер Мартинес отстрани от задълженията им няколко свещеници, за които се предполага, че са свързани със случая.

Жертвата разказва, че е насилвана сексуално, от 14 до 17-годишна възраст. Насилието е извършено в къща, наета от насилниците в предградие на Гранада.

Папа Франциск обяви нулева толерантност за духовниците, извършили сексуални посегателства над деца. Подобни скандали разтърсват църквата вече няколко години. Правозащитни групи обаче казват, че Франциск не е направил достатъчно в тази насока.

Ватикана обяви миналата година, че е отлъчил от църквата около 850 свещеници в периода 2004 г.-2013 г. заради извършени от тях сексуални посегателства над непълнолетни.

Източник: БТА