/ iStock/Getty Images
Британският бизнесмен Греъм Бонам-Картър беше арестуван по повдигнати му в САЩ обвинения в заговор за нарушаване на санкциите, наложени на руския олигарх Олег Дерипаска, съобщиха вчера американски прокурори, цитирани от Ройтерс.

Бонам-Картър е бил арестуван във Великобритания, а федерални прокурори от Манхатън казаха, че ще поискат той да бъде екстрадиран в САЩ. Според тях бизнесменът е извършил плащания за американски недвижими имоти, собственост на Дерипаска, и се е опитал да изнесе в чужбина намиращи се в САЩ произведения на изкуството на алуминиевия магнат. 

След американското искане за екстрадиция Бонам-Картър беше изправен пред лондонски съд и освободен под гаранция, съобщи британската Национална агенция по въпросите на престъпността.

Известен руски опозиционен лидер е обвинен в държавна измяна

Обвиненията срещу Бонам-Картър идват в момент, когато американското министерство на правосъдието се опитва да окаже натиск върху руски олигарси чрез санкции, изземане на активи и наказателно преследване, за да спре след началото на руската инвазия в Украйна подкрепата им за руския президент Владимир Путин.

54-годишният милиардер Дерипаска е основател на алуминиевия гигант "Русал" и бе сред близо 20-те руски олигарси и правителствени служители, санкционирани от Вашингтон през 2018 г. във връзка с предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г.
БТА