Евгений Ройзман
Евгений Ройзман / БТА
Руски съд днес разпореди освобождаването от ареста на бившия кмет на Екатеринбург докато тече разследване и до началото на съдебен процес по обвинения за критиките му срещу т. нар. руска военна операция в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

59-годишният Евгений Ройзман, който беше кмет на Екатеринбург от 2013 до 2018 г., беше освободен, но му е забранено да посещава обществени събития, да използва интернет, мобилен телефон или поща, както и да общува с други лица освен адвокатите и най-близките си.

Ройзман бе арестуван вчера от полицията. Той заяви пред журналисти, че делото срещу него е започнало по силата на нов закон, приет след като на 24 февруари Русия изпрати войски в Украйна  Ако бъде признат за виновен, бившият кмет на четвъртия по големия руски град може да получи до 3 години затвор. Тази година Ройзман беше глобяван три пъти от руски съдилища по сходни обвинения и това улесни подготвянето на наказателно дело срещу него. Ройзман, остър критик на Кремъл, е една от най-изявените и харизматични фигури в руската опозиция. По време на кметския си мандат той се радваше на широка популярност в Екатеринбург - град в Урал с население от 1,5 милиона души.

Той заяви, че наказателните обвинения срещу него са предизвикани от това, че е нарекъл действията на Кремъл в Украйна "инвазия", а не "специална военна операция" както ги нарича Москва.

Няколко дни след като руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна, контролираният от Кремъл руски парламент одобри закон, който забранява предполагаемото пренебрежително отношение към руската армия и разпространяването на "невярна информация", свързана с т. нар. военна операция в Украйна, припомня АП.

Руските съдилища все по-често налагат глоби, а понякога постановяват и присъди на хора, които се обявяват срещу действията на Москва в Украйна.

"ОВД-Инфо", група за правна помощ, която следи политическите арести в Русия, е преброила 90 наказателни дела по обвинения за разпространение на невярна информация за руските военни след инвазията. Според друга правна група - "Нет фрийдъмс" (Net Freedoms), която се занимава със случаи, свързани със свободата на словото, до средата на август е имало близо 4000 административни дела по обвинения за пренебрежително отношение към руските въоръжени сили.

Ройзман остава един от малкото опозиционери в Русия, които все още не са били осъдени ефективно или не са избягали от страната под натиска на властите. Други двама видни опозиционни политици - Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза, бяха арестувани по същия закон като Ройзман и ако бъдат осъдени, ги очаква до 10 години затвор.
Наскоро подобни обвинения бяха повдигнати срещу осем приближени на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални, най-известният критик на Путин. Всички те са напуснали Русия, след като са станали обект на множество наказателни разследвания.
 
БТА