Обстановката в Южен Ливан остава напрегната
Обстановката в Южен Ливан остава напрегната / netinfo

Израел извърши втори вертолетен десант тази нощ в района на Набатие, на 30 километра югоизточно от Сайда, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на телевизия "Ал Джазира". В района на десанта избухнали сражения между израелските части и милициите на Хизбула.

Израелски самолети бомбардираха тази нощ и най-големия палестински бежански лагер в Ливан, Аин ал Хилуе, разположен близо до град Сайда, съобщи Франс прес.

Срещу лагера, в който живеят близо 40,000 души, били изстреляни няколко ракети. Това е вторият удар срещу Аин ал Хилуе през тази седмица. Много от жителите на Южен Ливан, които бяха принудени да напуснат домовете си, са намерили подслон в

палестинските бежански лагери, съобщи агенция ДПА.

Израелски самолети унищожили и три камиона-цистерни с гориво в района на град Баалбек, в долината Бекаа.

Израелска ракета попадна вчера и в древния храм на Бакхус в Баалбек, съобщи агенция Франс прес.

Храмът е част от огромен и изключително добре запазен исторически комплекс от дворци и храмове, строени през последните четири столетия преди новата ера. В комплекса се намира и едно от седемте чудеса на древния свят - Баалбекската веранда, изградена от 800-тонни каменни блокове.

Град Баалбек, разположен северната част на Ливан, в долината Бекаа, е смятан за втория по значение център на радикалната ливанска групировка Хизбула след южните предградия на столицата Бейрут.

Вчера няколкостотин израелски командоси бяха прехвърлени с 50 вертолета близо до село Гандурия, на южния бряг на река Литани, в тила на позиции на Хизбула. Според информационните агенции решението за пристъпване към активни бойни действия с

използването на елитни израелски части било взето след като опитът за пробив през позициите на Хизбула с танкове завършил с неуспех. Телевизия "Ал Манар", контролирана от Хизбула, съобщи, че 21 израелски танка са унищожени. От израелска страна няма потвърждение на тези данни.

Израелски източници, цитирани от АП, обявиха, че вчера в Южен Ливан са загинали 11 израелски войници, над 80 са били ранени. С това общият брой на загиналите израелски войници от 12 юли насам досдтигна 97, посочва Франс прес.

При бомбардировки вчера в Ливан са загинали още 19 души, съобщи АП.