Обратно броене преди вдигане на трудовите ограничения за българи и румънци в ЕС
Обратно броене преди вдигане на трудовите ограничения за българи и румънци в ЕС / снимка: БГНЕС

От утре, 1 януари, българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз, съобщават световните агенции.

Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари. От утре този срок изтича и българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешително за работа в друга страна членка на ЕС.

Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници се посреща с безпокойство в някои страни членки, предава БТА.

Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

По-малко от ден преди вдигане на ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар темата остава актуална в британските медии.

Ще ни залее нова вълна от мигранти, за което никой от нас във Великобритания не е гласувал, пише британският в. "Експрес". Защо България и Румъния искат да приемем техните роми, допълва в друга статия изданието, прогнозирайки, че към Великобритания ще се насочат именно роми от двете най-бедни страни членки на ЕС.

Българите и румънците ще дойдат във Великобритания защото това е най-доходоносната страна в ЕС за тях, подчертава в трета статия вестникът. Румънец или българин, който живее сам, ще спечели във Великобритания почти пет пъти повече пари, отколкото във Франция и Германия, дори и ако получава средната за страната заплата. Женен работник с две деца ще бъде пък шест пъти по-богат във Великобритания, отколкото в Италия или Испания, благодарение на такива облаги като данъчните кредити, допълва изданието.

Допълнителни два милиона имигранти от Румъния и България са на път за Великобритания, пише "Дейли стар".

Единствено оценката на емисията Ай Ти Ви нюз на телевизия Ай Ти Ви е положителна. Медията се позовава на Лондонската търговска палата, според която българите и румънците имат познания, които нямат младите британци и така ще съумеят да запълнят недостига на подготвени кадри, от които се нуждае британският бизнес.