Обама се отказа от мястото си в Сената
Обама се отказа от мястото си в Сената / снимка: БГНЕС

Избраният за президент на Съединените щати Барак Обама се отказа от мястото си в Сената, за да се съсредоточи върху преходния период до влизането му в Белия дом на 20 януари."Днес, аз завършвам едно пътуване, за да започна друго", пише Обама в писмо до жителите на Илинойс – щатът, който той представляваше в горната камара на Конгреса. Новоизбраният президент подчертава, че да представлява населението на щата е била е една от най-големите почести, които са му били оказани в живота.

Отказът на Обама от мястото му в Сената означава, че той няма да участва в предстоящата тази седмица следизборна сесия наКонгреса, на която ще бъде обсъдена икономическата криза. Неговият заместник в горната камара на законодателния орган ще бъде избран от губернатора на Илинойс– демократът Род Благоевич.

Барак Обама оповести още три назначения в екипа си. Пит Раус, който оглавяваше кабинета на Обама, докато той бе сенатор, ще стане негов старши съветник. Раус е работил 19 години за бившия лидер на демократите в Сената Том Дашъл, който съветваше новоизбрания президент през предизборната кампания и за когото се смята, че се бори за висок пост в новото правителство.

Мона Сътфън, която работеше в Съвета за национална сигурностпо времето на президента Бил Клинтън, и Джим Месина – бивш помощник на двама сенатори, бяха назначени за заместници на началника на канцеларията на новоизбрания президент Рам Еманюъл.Огромен брой хора искат да се сдобият с билет за церемониятапо встъпването в длъжност на Барак Обама, предаде АП.

Това принудило някои конгресмени да призоват избирателите сида спрат да се обаждат за пропуски. Желаещите са много дори в райони, които се намират далеч от Вашингтон. Над един милион души са очаквани на предстоящото на 20 януари историческо встъпване в длъжност на първия чернокож президент в историята на Съединените щати. Възможно е тогава да бъде подобрен рекорда от 1965 г., когато на церемонията по полагане на клетва от Линдън Джонсън са присъствали 1,2 милиона души.

Йерархия ще има дори в пространството, което ще бъде запазено за 240-те хиляди човека с билети, отбелязва АП. Около 1600-те души, които ще бъдат допуснати най-близо до подиума, ще бъдат представители на държавния елит – напускащият поста си и встъпващият в длъжност президент и вицепрезидент, техните семейства, министрите от правителството, членовете на Върховния съд, федералните съдии и носителите на медал на честта.