Обама призова да спре строителството на изкуствени острови в Южнокитайско море
Обама призова да спре строителството на изкуствени острови в Южнокитайско море / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че трябва да спре изграждането на изкуствени острови и милитаризирането на териториалните претенции в спорното Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.

„В интерес на регионалната стабилност страните с териториални претенции трябва да спрат строителството в спорните райони”, подчерта Обама на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Китай настоява, че има суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море - твърдение, което се оспорва от четири страни от АСЕАН. В момента Пекин превръща рифове в архипелага Спратли в изкуствени острови и строи върху тях писти и друга инфраструктура. Това предизвика опасения в по-голямата част от Източна Азия за намеренията на Китай и свободата на мореплаването в района, през който се превозват годишно с кораби стоки за 5 трлн. долара.

Обама препоръча на страните от АСЕАН да изработят кодекс на поведение за Южнокитайско море, предвиждащ мирно решаване на споровете, свобода на навигацията и на полетите.

В кулоарите на форума Барак Обама се срещна с премиера на Лаос Тхонгсинг Тхамавон. Двамата лидери се здрависаха и се усмихнаха широко. Те не направиха изявления пред журналистите, допуснати за кратко преди срещата, съобщи АП. Идната година Обама ще стане първият президент на САЩ, който ще посети Лаос за участие в конференция на АСЕАН.

Лаос се отдалечи от комунистическата система през последните десетилетия, но запази еднопартийната политическа система и правителството му е критикувано често за нетолерантност към различното мнение.

Източник: БТА