Обама обеща край на зависимостта на САЩ от близкоизточния петрол
Обама обеща край на зависимостта на САЩ от близкоизточния петрол / снимкa: БГНЕС

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Барак Обама отново обеща до 10 години да сложи край на зависимостта на Съединените щати от близкоизточния петрол, както и да отмени освобождаването от данъци на големи предприятия, които изнасят дейността си в чужбина, предадоха световните агенции. Той каза това снощи в програмната си реч на предизборния конгрес на своята партия в Денвър.

Обама изтъкна, че петролните сондажи в офшорните зони в САЩ, предлагани от сегашния президент Джордж Буш и от кандидат-президентът на Републиканската партия Джон Маккейн, само временно ще облекчат положението. Кандидатът на демократите посочи, че ако бъде избран на изборите през ноември, ще предприеме мерки за усвояване на собствените резерви от природен газ, за инвестиции в чисти технологии и методи за безопасно използване на атомната енергия.

Той обеща и инвестиции от 150 млрд. долара за разработка на възобновяеми източници на енергия от вятъра, слънчевата енергия и ново поколение биогорива. Според него това ще доведе до създаването на 5 милиона нови и добре платени работни места. Обама обеща и да премахне данък печалба за малките и нововъзникващите предприятия, които ще създават нови работни места и високи технологии.