Обама обеща да се справи с финансовата криза
Обама обеща да се справи с финансовата криза / снимка: БГНЕС

Икономиката на САЩ е изправена пред най-голямото предизвикателство на нашето време, заяви тази вечер на пресконференция в Чикаго новоизбраният президент на САЩ Барак Обама.

Ние имаме нужда от спасителен план за средната класа, подчерта Обама. Според него малките предприятия, щатските и местните администрации също вече усещат ударите на кризата и се нуждаят от подкрепа. "Неотложно е необходим план за стимулиране на икономиката с фискални средства", подчерта Барак Обама. Една от мерките, които Обама предложи е да се удължи срока на изплащане на помощи при безработица.

Освен това са необходими и незабавни мерки, за да се предотвратят последствията от финансовата криза за останалите сектори на икономиката.

Новоизбраният президент заяви, че неговият екип ще направи анализ на финансовата програма на сегашната американска администрация. Според него САЩ бавно и трудно ще успеят да се извадят "от икономическата дупка".

Основните приоритети на новата администрация ще бъдат създаването на "чиста" енергетика, образованието, здравеопазването и въвеждането на данъчни облекчения, подчерта Барак Обама.