Обама номинира Джон Кери за държавен секретар
Обама номинира Джон Кери за държавен секретар / снимки: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама номинира сенатора от Демократическата партия Джон Кери за следващ държавен секретар, предадоха световните агенции.

Кери ще заема поста на Хилари Клинтън в новата администрация на Обама. Клинтън няколко пъти вече заяви, че не иска да бъде държавен секретар по време на втория мандат на президента, който започва на 21 януари догодина.

Обама определи избора на Кери като идеален и подчерта, че сенаторът е най-подходящият човек да ръководи американската дипломация в идните години. „Знам, че ще бъдете един невероятен държавен секретар”, подчерта Обама, застанал до Кери.

Той добави, че целият живот на сенатора от щата Масачузетс го е подготвил за кариерата на дипломат номер едно на САЩ и изрази надежда, че Сенатът ще одобри бързо номинацията.

Джон Кери е на 69 години. Той е председател на комисията по външни отношения в Сената. През 2004 г. беше кандидат за президент на американските демократи, отбелязва БТА.

Обама номинира Джон Кери за държавен секретар
netinfo

Кери е роден на 11 декември 1943 г. в Денвър, щата Колорадо. Баща му е Ричард Кери и е дипломат, който се е сражавал като доброволец на различни фронтове по време на Втората световна война. Семейството на Кери се преселва по-късно в Масачузетс.

Кери е учил в престижния Йейлски университет, където през 1966 г. завършва политология, после учи и право в Бостънския колеж, където защитава докторат през 1976 г. Междувременно в периода 1966 г.-1969 г. Кери е зачислен в американските Военноморски сили и е изпратен на военна служба във Виетнам. Там командва десантен катер в долината на река Меконг. Получава множество медали заради военната си кариера. След завръщането си от Виетнам води кампания против войните  и създава Организацията на американските ветерани от Виетнам срещу войните.

Кери е католик. Женен е за Тереза Хайнц, вдовица на бившия сенатор и бизнесмен Хенри Джон Хайнц. Кери има две дъщери - Александра и Ванеса - от първия си брак с Джулия Стимсън Торн. Тереза Хайнц пък имат трима синове от първия си брак - Джон, Андрю и Крис.

Кери обича хокея, сърфирането и уиндсърфа, свири на бас китара и харесва ловуването. Почитател е на Бийтълс.