Обама: Не може да има оправдание за нападения като тези в Далас
Обама: Не може да има оправдание за нападения като тези в Далас / БГНЕС

Америка е ужасена от убийството на полицаи в Далас, каза американският президент Барак Обама, който е в Полша за срещата на върха на НАТО, съобщиха световните агенции.

Няма никакво оправдание за такъв пропит с омраза, преднамерен и жалък акт, заяви Обама, реагирайки на новините за стрелбата по полицаи, охраняващи участници в демонстрация в Далас.

Вчера вечерта по време на протест срещу убийството на цветнокожи от полицаи при полицейски проверки, неизвестни лица откриха огън по органите на реда, убиха петима полицаи и раниха шестима. Някои от пострадалите са в тежко състояние.

Подробности за нападението четете тук

Според началника на полицията в Далас Дейвид Браун най-малко двама снайперисти са открили огън по полицаите.

Заради атаката бяха задържани трима души. Един от тях след разпит беше освободен. Става дума за цветнокож мъж, предал се в полицията, след като тя разпространи негова снимка от протеста, на която се вижда, че той носи огнестрелно оръжие. Носенето на оръжие открито в щата Тексас е разрешено, стига човек да има разрешително, припомня Франс прес.

Не сме сигурни за жалост дали всички заподозрени са задържани, каза началникът на полицията в Далас.

Специални полицейски екипи претърсват центъра на града, а полетите над Далас бяха временно ограничени.

Малко след като бе съобщено, че не всички заподозрени може би са задържани, полицията обгради предполагаем заподозрян, укрил се в гараж. Започнаха преговори той да се предаде. По време на тях той каза, че има намерение да убие и рани още полицаи и че е поставил бомби навсякъде в гаража и в центъра на града. След това заподозреният откри огън по обсадилите го и последва 45-минутна престрелка. Местни медии съобщиха, че накрая той се е застрелял, официално потвърждение за това засега няма.

Заради твърденията на заподозрения, че в града има бомби, започна претърсване от сапьори.

Същевременно кадри от стрелбата по полицаите по време на протеста, заснети от очевидец, бяха излъчени по Си Ен Ен. В тях се вижда един от нападателите в момента, в който започва да стреля. Човекът, заснел кадрите, разказва, че нападателят буквално е екзекутирал един от полицаите, тръгнал към него. Когато полицаят паднал на земята, нападателят стрелял в него още три или четири пъти.

Източник: БТА