Новите правила на ЕС за разтрогване на смесени бракове влизат в сила през 2012 г.
Новите правила на ЕС за разтрогване на смесени бракове влизат в сила през 2012 г. / www.sxc.hu

Европейските министри утвърдиха окончателно новите правила, по които ще се извършват т. нар. "международни разводи", така че в повечето страни от Европейския съюз процедурите ще могат да влязат в сила в средата на 2012 г., съобщи ДПА, позовавайки се на официални източници.

Решението бе последната стъпка преди лансирането на първото в историята на съюза "засилено сътрудничество" - механизъм, позволяващ на групи страни членки да предприемат общи инициативи дори ако останалите не желаят да се включат в тях.

ЕС се бори от години с въпроса коя законодателна система да се прилага при разтрогване на смесени бракове, особено ако съпрузите живеят в трета страна. Швеция блокираше сключването на действащо в целия Евросъюз споразумение, опасявайки се, че то ще ограничи либералното й бракоразводно законодателство.

За да се излезе от задънената улица новите бракоразводни правила ще се прилагат само в 14 от 27-страни от ЕС, което ще позволи на Швеция и останалите неучастващи държави да продължат да прилагат своето законодателство.

Четиринадесетте страни, които ще прилагат новите правила, са Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания.

По данни на ЕС през 2007 г. в съюза са регистрирани над един милион развода, от които 140 000 са били международни. В много случаи процедурите боксуват, тъй като съпрузите и съдиите спорят кое национално законодателство да използват - на съпруга, съпругата, страната, в която е сключен бракът, или на последната държава, в която е живяла двойката, допълва БТА.

Очаква се новите регулации да предоставят ясни указания в тази материя, давайки възможност на международните двойки да се споразумеят за най-подходящото законодателство помежду си или да оставят на съдиите да решат това вместо тях.