Новият ни посланик в ООН връчи акредитивните си писма на Бан Ки-Муун
Новият ни посланик в ООН връчи акредитивните си писма на Бан Ки-Муун / netinfo

Новоназначеният български постоянен представител в ООН Райко Райчев връчи днес акредитивните си писма на генералния секретар на международната организация Бан Ки Муун.

"ООН е универсална световна организация, в която тежестта на страните членки е еднаква и България винаги е придавала голямо значение на своето участие в работата й", заяви за БТА Райко Райчев след срещата си с Бан Ки Муун. Посланикът допълни, че на предстоящата сесия участието ни ще бъде насочено към "постигане на реални резултати от гледна точка на нашите национални външнополитически интереси."

На въпрос за характера и очакваните резултати от сесията на високо равнище за климатичните промени Райчев отговори, че не се предвижда да се приемат ангажиращи декларации или документи по време на форума, а по-скоро да се декларира готовност от страна на участващите страни да се обърнат с необходимата сериозност къв проблемите, породени от глобалното затопляне.

"Оформящото се високо политическо представителство на сесията на ООН за климатичните промени има преди всичко за цел да привлече вниманието на световната общественост върху сериозността на този проблем." - подчерта той. Райчев каза още, че на конференцията, която ще се състои в Бали, Индонезия, през декември тази година, се очаква да се конкретизират въпросите, които ще бъдат повдигнати в рамките на сесията в Ню Йорк.

Запитан за предстоящото посещение в САЩ на българския вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин и участието му в сесията на ООН в Ню Йорк Райко Райчев отговори, че Калфин ще вземе участие във всички многостранни формати, които се организират в рамките на т. нар. общ дебат – съвещанието на министрите на страните от ЕС, срещи ЕС-САЩ, ЕС-Русия и други като представители на държавите от Черноморското икономическо сътрудничество.

"Разбира се, в момента тече подготовка и организация на една цялостна програма от срещи на министъра Калфин с министри на външните работи на страни, с които България има активни отношения и които представляват приоритет от гледна точка на нашата външна политика", заяви нашият постоянен представител в ООН.

Райко Райчев, който бе досегашен началник на политическия кабинет на министъра на външните работи, е завършил специалността международни отношения в Москва и има два мандата на различни длъжности в представителството на Република България към ООН. Женен е и има дъщеря. /БTA/