Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор
Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор / БГНЕС
Новоизбраният мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор благодари на американския президент Доналд Тръмп, че е го е поздравил за изборната победа. Той каза, че ще разговаря с американския лидер за "постигане на споразумение", предаде Асошиейтед прес.
 
Лопес Обрадор заяви днес в интервю за канал "Телевиса", че туитът на Тръмп предната вечер е бил "много уважителен" и добави: "Това е, което ние винаги сме искали да поддържаме с американското правителство, да имаме взаимно уважение".

Мексиканците си избраха ляв президент (ВИДЕО)
 
Обрадор каза, че подкрепя усилията за постигане на споразумение за предоговаряне на Северноамериканския договор за свободна търговия със САЩ и Канада. Преговорите забуксуваха заради исканията на Тръмп за по-големи отстъпки за САЩ.
 
Венецуелският президент Николас Мадуро пък публикува туит, в който нарича победата на Лопес Обрадор "триумф на истината над лъжата". Мадуро допълни, че тази победа проправя онова, което той определи като "широките пътища на суверенитета и дружбата" между двете страни.

В Мексико се провеждат общи избори
 
След победата на Обрадор ЕС от своя страна изрази надежда за разширяване на стратегическото сътрудничество с Мексико. Това съобщи днес Европейската служба за външна дейност, цитирана от ТАСС.
 
"ЕС с нетърпение очаква да започне да работи с избрания президент Адрес Мануел Лопес Обрадор и с бъдещото правителство за разширяване на нашето стратегическо партньорство, което е основано върху общи ценности и интереси като демокрацията, отворената икономика и световния ред, базиран на правото и мултилатерализма", се казва в изявлението на пресслужбата.

Обрадор спечели президентските избори в Мексико от третия си опит, като изпревари с повече от 20 процента останалия на второ място Хосе Антонио Меаде.

Новият президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор
БГНЕС

БТА