/ Gulliver/Getty Images
Скандалът за предполагаемо сексуално насилие във ватиканската младежка семинария се разраства, след като още бивши помощници в служенето при папските литургии съобщиха за непристойно поведение зад стените на Ватикана, предава БТА.

Италианското телевизионно разследващо предаване "Ле Иене" планира да излъчи обвиненията утре, но е предоставило материала на Асошиейтед прес предварително.

Ватиканът обяви през септември, че негов прокурор работи по повдигането на обвинение срещу бивш старши семинарист и тогавашния ректор на семинарията "Свети Пий Х" за сексуално малтретиране.

Папата иска да се спре достъпa на деца до порното в интернет

Преди две години телевизионното предаване за първи път представи бивши семинаристи, които твърдят, че старшият семинарист, който сега е свещеник, е притеснявал тийнейджърите, които са живеели във Ватикана и са служели като помощници по време на папските литургии в базиликата "Свети Петър". Според свидетелствата поредица свещеници, епископи и дори кардинал са укривали случая с години.

В новото предаване няколко бивши помощници в литургиите, които тогава са били момчета - т.нар. министранти, заявяват, че най-малко двама свещеници, свързани със семинарията, са целували и галили три други момчета през 90-те години.

В съобщение преди предаването, предоставено на АП, пресслужбата на Ватикана посочва, че съвсем скоро ще има решение дали да се повдигнат обвинения по първоначалния случай. В съобщението се отбелязва, че всички нови елементи или доказателства за други престъпления, които се появят, ще бъдат разгледани от ватиканските прокурори в ново разследване.