Нови престрелки на площад „Тахрир” в Кайро
Нови престрелки на площад „Тахрир” в Кайро / снимки: Reuters

Петима души са били убити и 15 ранени рано сутринта при престрелките на централния площад в египетската столица, съобщи кореспондент на ИТАР-ТАСС в Кайро. По свидетелства на очевидци група въоръжени лица се появили на площада преди разсъмване и открили огън по хората по време на сутрешната им молитва. Според повечето версии стрелците били привърженици на Хосни Мубарак. Някои предполагат, че по протестиращите може да са стреляли избягали затворници. Интензивната престрелка продължила около половин час.

Часове по-рано привърженици на Хосни Мубарак нападнаха демонстрантите с камъни, пръти и коктейли „Молотов”. Според очевидци при новото нападение са били ранени между седем и петнайсет демонстранти, съобщава Ройтерс.

Най-малко 145 души са убити в Египет от началото на сблъсъците досега, а според върховния комисар на ООН за човешките права Наванетем Пилай броят на загиналите може да наближава 300 души. „Това място много скоро ще се превърне в кланица, ако армията не се намеси”, коментира пред Ройтерс демонстрантът Ахмед Махер, който видял привърженици на Мубарак, въоръжени с ятагани и ножове.

В момента в центъра на Кайро е спокойно, съобщава ИТАР-ТАСС. Армията, която продължава да не се намесва, е разположила около площада и съседните улици военна техника. Днес е десетият ден, откакто започнаха протестите в Египет.

Снощните сблъсъци на площада продължиха и през нощта, като от време на време се чуваха изстрели, а нощното небе се осветяваше от хвърлените запалителни коктейли. След кратко затишие на площада отекна автоматична стрелба.

Над 1500 души са пострадали при вчерашните сблъсъци между привърженици на властта и на опозицията в центъра на Кайро, съобщи за Ройтерс лекарка от полева клиника, разположена в джамия близо до епицентъра на боевете. Вчера здравният министър Ахмед Самех Фарид съобщи за 611 пострадали и трима загинали. Много хора са били ударени в лицето с метални тръби, или замеряни с тухли и камъни, съобщава доктор Мона Мина, която се грижи за ранените в джамията Омар Макрам. Много други хора са получили леки наранявания, допълва тя.

Двама младежи са били откарани с линейки от площад „Тахрир” в центъра на Кайро по време на сблъсъците. Единият вече бил мъртъв, а другият починал по-късно в болница от раните си. Министърът не уточни какви наранявания са получили младежите. Не е ясно дали те са били привърженици на правителството, или демонстранти срещу режима на президента Хосни Мубарак, пише БТА. Трети мъж в цивилни дрехи е загинал, след като паднал от мост недалеч от площада. Здравният министър не изключи възможността мъжът да е бил служител на силите за сигурност.

Нови престрелки на площад Тахрир в Кайро
netinfo


Група чешки туристи са се спасили с бягство от разярена тълпа в египетския курорт Хургада, съобщи ИТАР-ТАСС. Двама от тях са се отървали като по чудо от побой, съобщи водещ от чешко радио. „Почивката им се превърнала в ад. Туристите вече могат да се почувстват в относителна безопасност, докато са в хотела, но извън него хаосът се засилва”, добави той.

Подобно на столицата Кайро курортът се е превърнал в арена на сблъсъци между привърженици и противници на режима на президента Хосни Мубарак. Поради кризисната обстановка Чехия евакуира своите граждани от Египет. Предполага се, че последните чешки туристи ще напуснат курортите в страната не по-късно от неделя.

Държавният департамент на САЩ прикани американските граждани, които все още се намират в Египет, незабавно да си тръгнат, предаде АФП. В съобщение на дипломатическото ведомство се казва, че желаещите да отпътуват с правителствен самолет от САЩ трябва да се явят веднага на международното летище в Кайро, тъй като е малко вероятно да има допълнителни полети след днешния ден.

Междувременно Португалия приключи с евакуацията на своите граждани от Египет. 42-ма души напуснаха страната с военен самолет. Според португалското външно министерство в Египет са останали стотина португалци. От посолството на Португалия в Кайро увериха сънародниците си, че всеки от тях може да се върне в родината, ако пожелае.