/ / iStock/Getty Images
Мерки за ограничаване на коронавирусната зараза във връзка с появата на новия вариант Омикрон влязоха в сила днес в Англия, предаде Ройтерс.

От днес сутринта маските са задължителни в магазини, учреждения, фризьорски салони, в обществения транспорт.

Всички международни пътници, идващи от страни, които не са така наречените "червени", пък трябва да си направят PCR тест до края на втория ден след пристигането си и да се самоизолират, докато чакат резултата. Това е в сила и за ваксинираните и за неваксинираните. За неваксинираните има и изискване за предварителен тест преди пътуването и за резервиране и на тест за осмия ден след пристигането. Това ново ограничение е в допълнение на рестрикциите, наложени на пътуващи от 10 южноафрикански страни, които трябва да изкарат карантина в специално предназначени хотели.

Великобритания съобщи за 11 случая на варианта Омикрон. Правителството очаква бройката да нарасне.

Новите мерки ще бъдат преразгледани след три седмици. Според премиера Борис Джонсън заради успешната ваксинационна кампания страната е в по-добра ситуация в сравнение с миналата година, когато рестрикции бяха въведени малко преди Коледа.

Вчера консултативната комисия, съветваща правителството относно ваксинационната му кампания, препоръча да се поставя бустерна доза от ваксините. Смята се, че бустерните дози ще помогнат за защитата от сериозна форма на заболяването, въпреки че Омикрон може да намали ефективността на ваксините.

Същевременно в Германия бъдещият вицеканцлер Роберт Хабек призова за по-строги рестриктивни мерки. Той прикани тези мерки да са унифицирани в цялата страна. Призивът бе отправен малко преди среща, на която ще присъстват канцлерката Ангела Меркел, бъдещият канцлер Олаф Шолц и ръководителите на германските провинции.

Вариантът Омикрон на вируса бе открит и на френския остров Реюнион, предадоха световните агенции. Става дума за пациент, пътувал до Мозамбик, транзитирал през Република Южна Африка, преди да се върне на острова.

Япония потвърди също първи случай на зараза с варианта. Става дума за пътник от Намибия, тестван на летището.

Същевременно Хонконг забрани на чужденци да влизат в града от още четири африкански страни - Ангола, Етиопия, Нигерия и Замбия, и планира да разшири забраната и за пътници, които са били в Австралия, Канада, Израел и шест европейски държави в последните 21 дни. Тази забрана ще влезе в сила от 2 декември. Засегнатите европейски страни са Чехия, Дания, Германия, Италия, Австрия, Белгия. Ваксинираните жители на Хонконг, които се връщат от тези страни, ще трябва да изкарат три седмици в специални хотели за карантиниране. Миналата седмица Хонконг забрани на чужденците да пристигат от Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Лесото, Малави, Намибия, Мозамбик и Зимбабве заради новия вариант. Засега в Хонконг са открити три случая на зараза с Омикрон.
БТА