/ iStock/Getty Images

Pfizer вече е започнала работа по версия на ваксината си срещу COVID-19, насочена специално към щама Омикрон, в случай че настоящата ваксинация не е ефективна срещу новия щам, заяви в понеделник главният изпълнителен директор на американския производител на лекарства Алберт Бурла.

Бурла заяви пред Cи Ен Би Си, че в петък компанията му е започнала да тества сегашната ваксина срещу варианта Омикрон, за който за първи път бе съобщено в Южна Африка и който отново разпали опасения за глобална вълна от инфекции на COVID-19.

Великобритания въвежда задължителен PCR тест и за ваксинираните българи от вторник

"Не мисля, че резултатът ще бъде, че ваксините не предпазват", каза Бурла.

Но тестовете могат да покажат, че съществуващите ваксини "защитават по-малко", което означава, че "трябва да създадем нова ваксина", каза Бурла.

"В петък направихме първия си ДНК шаблон, което е първа възможна промяна през процеса на разработване на нова ваксина", каза той.

Бурла сравни ситуацията със сценария от началото на тази година, когато Pfizer и германският му партньор BioNTech разработиха ваксина за 95 дни, когато имаше опасения, че предишната формула няма да действа срещу щама Делта, въпреки че тази версия в крайна сметка не беше използвана.
СЗО: Има вероятност Омикрон да се разпространи в световен мащаб

В понеделник Световната здравна организация предупреди, че новият вариант на COVID-19 Омикрон представлява "много висок" риск в световен мащаб.

БГНЕС