Съществуващите ваксини би трябвало да са много ефективни за предотвратяване на тежко боледуване и хоспитализация заради новия вариант Омикрон на COVID-19, заяви водещ южноафрикански имунолог, цитиран от Ройтерс.

Проф. Салим Абдул Карим заяви също, че е прекалено рано да се каже дали Омикрон предизвиква по-тежки клинични симптоми от предишните варианти.
Той подчерта обаче, че този вариант изглежда по-заразен и е по-вероятно да зарази хора с имунитет от ваксинация или предишно боледуване. Затова се очаква да увеличи случаите в страната до 10 000 дневно преди края на седмицата при 1858 в неделя.

"Въз основа на това, което знаем, и как другите варианти, предизвикващи безпокойство, реагират на имунитета от ваксините, можем да очакваме пак да наблюдаваме висока ефективност срещу хоспитализации и тежко боледуване, както и че защитата от ваксините вероятно ще остане силна" - каза на пресконференция проф. Абдул Карим, който беше главен консултант на правителството при първата вълна от COVID-19.

Предотвратяването на тежкото боледуване е основно функция на имунитета на Т-клетките, който е различен от този на антителата, блокиращи често инфекциите. Така че дори (инфекцията) да убегне на антителата, е много трудно да убегне на Т-клетките, обясни той.

Откриването на варианта в РЮА предизвика много силна реакция по света и много държави ограничиха транспортните връзки със страната, като наложиха и други ограничения.

Световната здравна организация заяви, че вариантът предизвиква много голям риск в световен мащаб за увеличаване на заразените, макар и да са необходими допълнителни изследвания за оценка на потенциала му да убягва на имунитета от ваксините и преболедуване.

Южноафхрикански лекари, грижили се за болни с варианта Омикрон твърдят, че засега той изглежда предизвиква леки симптоми - суха кашлица, треска, изпотяване. Все още обаче е рано за категорични заключения, защото лекарите могат да коментират само състоянието на свои пациенти.

"Все още няма достатъчно данни", каза проф. Абдул Карим.



 
БТА