маска коронавирус
маска коронавирус / iStock/Getty Images
Увеличава се броят на страните в Европа, които съобщават за открити случаи на новия вариант на коронавируса Омикрон, смятан за по-опасен поради по-бързото си разпространение в сравнение с варианта Делта.

За първи засечен възможен случай на тази разновидност на вируса късно снощи бе съобщено в Швейцария, предаде Ройтерс.

Човекът се преди около седмица в Швейцария от Южна Африка, казаха здравните власти. Правят се тестове, за да изясни ситуацията.

Португалия съобщи днес за установени 13 случая на Омикрон - всички свързани с играчи и служители на лисабонския футболен отбор "Белененсиш", казаха здравните власти.
Шотландското регионално правителство каза, че има 6 случая на този вариант на коронавируса в британската провинция. С това заразените с варианта Омикрон в Обединеното кралство стават общо девет, предаде Асошиейтед прес.

Френските власти очакват да получат от лабораторни изследвания потвърждение за осем случая на коронавирус, при които се предполага, че става въпрос за новия вариант, тъй като някои от тези хора са пътували наскоро до Южна Африка. Това биха били първите регистрирани случаи на Омикрон във Франция, отбелязва АП.
БТА