Нови изригвания на Ейяфятлайокутл промениха маршрута на полети
Нови изригвания на Ейяфятлайокутл промениха маршрута на полети / снимка: Reuters, архив

Нови и по-интензивни изригвания на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия през изминалата нощ са променили маршрута на трансатлантически полети и е възможно да има закъснения. Това съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол, цитирана от Ройтерс.

Районът, където има опасност от по-висока концентрация на вулканична пепел, се простира от Исландия далеч на юг до западния край на Иберийския полуостров. Очаква се частиците да се издигнат на височина до 11 000 метра, като за сравнение максималната височина през последните дни бе 6000 метра.

Някои летища в Западна Ирландия бяха затворени снощи, но днес подновиха работа.

Пепел от исландския вулкан навлезе във въздушното пространство на Португалия, но поради ниската си плътност не представлява заплаха за въздушния трафик, предаде Франс прес, като се позова на националната агенция за въздушна навигация.

Очаква се прашният облак, който достигна в сряда португалския архипелаг в Атлантическия океан Азорски острови, да бъде през деня над Лисабон и южното крайбрежие на страната. Пепелта е на ниска височина, но и с ниска плътност, поради което се очаква да засегне само малък район.

Исландският вулкан Ейяфятлайокутл изригна на 14 април, като разпръсна облак от вулканична пепел над голяма част от Северна и Западна Европа, и успя да предизвика най-големия хаос във въздушния трафик след края на Втората световна война.

По-голямата част от въздушното пространство над Европа бе затворено за повече от седмица. Около 100 000 полета бяха анулирани, а милиони пътници бяха блокирани. Смущенията в трафика костваха на европейските авиокомпании между 1,5 и 2,5 млрд. евро по оценки на Европейската комисия.