Нови десетки жертви на боевете в сирийските градове Хама и Дамаск
Нови десетки жертви на боевете в сирийските градове Хама и Дамаск / снимка: Reuters

Най-малко 62 души са били убити от сирийските правителствени сили вчера в град Хама, в Централна Сирия, предаде ДПА, като се позова на сирийски опозиционни активисти. Според тях жертвите са от квартал Ал Арабаин и сред тях имало жени и деца под 10 години.

Сирийският национален съвет съобщи, че град Хама е бил подложен на жесток обстрел вчера. В операцията силите на режима използвали тежка артилерия и хеликоптери.

Сирийските сили обсадиха квартал Арбаин в ранните часове на четвъртък и го подлагат на минометен и танков обстрел, заявиха местни жители. "Не можем да избягаме и много семейства са блокирани в къщите си", каза местен жител.

Най-малко 21 цивилни, сред които две деца, бяха убити при минометен обстрел снощи на палестинския бежански лагер Ярмук край сирийската столица Дамаск, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на човешките права. Мините избухнали на оживен пазар в момент, когато хората купували храни за традиционната вечеря след дневните пости по време на Рамазана. Не е ясно кой е обстрелвал лагера. В района се водят сражения между сирийските сили и бунтовниците, отбелязва БТА.

Държавната информационна агенция САНА обвини за нападението терористи наемници - термин, който режимът използва като описание на членовете на въоръжената сирийска опозиция.

Палестинският лагер бе обстрелван докато в съседното предградие на Дамаск Тадамун цяла нощ имаше престрелки между въоръжени противници на режима и части на правителствената армия. Вчера кварталът също бе подложен на интензивна бомбардировка.

Сирийската армия обстрелва и квартала Джайдат Артуз, близо до който има база на сирийските ВВС. След операция за прочистване, извършена от сирийски войници и полицаи, местни жители намерили труповете на десетки цивилни, твърди Центърът за наблюдение на човешките права. Тези твърдения не могат да бъдат потвърдени от други източници, посочва АП. Според АФП в операцията на армията в Джайдат Артуз са били убити 43 цивилни.

Продължава позиционната война и в Алепо, където бунтовници и армия контролират отделни части на града, съобщава АП. Между двете страни избухват спорадични престрелки, но засега операцията на армията за прочистване на града е спряна, като междувременно край града продължават да се струпват нови правителствени части.

Вертолети на сирийските ВВС бомбардирали и позиции на въоръжените бунтовници в провинция Дераа, предаде АФП.

Близо 1000 сирийци, включително дезертирал генерал от сирийската армия, са намерили убежище в Турция през последните 24 часа, бягайки от насилията в Сирия, предаде Ройтерс, като се позовава на турски официален представител.

С това броят на сирийските бежанци в Турция е достигнал 45 000 души, уточни турският представител, пожелал анонимност. Най-малко 25 генерали от сирийската армия са намерили досега убежище в Турция.

По данни на Центъра за наблюдение на човешките права в Сирия от началото на конфликта до днес са загинали над 20 000 души.

Вчера стана ясно, че бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан се оттегля в края на месеца от поста посредник на ООН и Арабската лига в 17-месечния конфликт в Сирия, което е пореден знак, че изгледите за дипломатическо решение на конфликта са нищожни.

САЩ обвиниха Китай и Русия, че са отговорни за оставката на Анан заради системното им блокиране на проекторезолюциите на Съвета за сигурност на ООН за решаване на сирийската криза. Русия и Китай наложиха вето на три резолюции в Съвета за сигурност, в които се предвиждаха санкции срещу Сирия.

Китай изрази съжаление за оставката на Анан и увери, че Пекин ще продължи да работи за мирно решаване на конфликта, предаде Франс прес. "Китай изразява съжалението си по повод оставката на Кофи Анан. Разбираме трудността на посредническата дейност на Анан и уважаваме решението му", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Министърът на външните работи на Иран Али Акбар Салехи обвини Запада и конкретно САЩ, че са причина за провала на мисията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан., предаде Франс прес. "Западът и някои страни от региона не искат Анан да изпълни мисията си. Всеки път, когато той потърсеше решение на кризата в Сирия Западът създаваше препятствия", заяви за агенция ИРНА Салехи, чиято страна е един от най-лоялните съюзници на режима на президента Башар Асад, посочва АФП.

Иранският външен министър изтъкна, че приемникът на Кофи Анан трябва да бъде независим като предшественика си и не бива да се съобразява със Запада, тъй като "останалите страни няма да искат да сътрудничат с него".

Руското външно министерство изрази дълбоко съжаление по повод решението на Кофи Анан да се оттегли от поста на специален пратеник на ООН и Арабската за кризата в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. В изявлението на министерството се подчертава, че трябва спешно да бъде потърсена достойна кандидатура за негов заместник.

"Мирният план на Анан, както и решенията от Женева, запазват значение в качеството си на ориентир за мирното решаване на сирийските проблеми. В тази връзка ние оценяваме положително заявлението на генералния секретар на ООН, че организацията остава привърженик на дипломатическото решаване на кризата в Сирия", са казва в документа.