Нова студена вълна връхлетя Северен Китай
Нова студена вълна връхлетя Северен Китай / снимка: Reuters

Северен Китай се подготвя за нова студена вълна с температури под минус 35 градуса в далечната североизточна провинция Хейлунцзян, съобщават китайските метеорологични служби, цитирани от Франс прес.

Пекин регистрира температура до минус 15 градуса, след като миналата седмица живачният стълб падна до минус 16,7 градуса - най-ниската температура в китайската столица от 1971 г.

Студът и падналиятсняг в първите дни на новата година затрудниха транспорта в много провинции и увеличиха цената на въглищата, главния източник за производство на електроенергия в Китай.

Според в. "Пекински новини", цената на въглищата в северната част на страната е скочила с 15 процента в сравнение с миналия месец, пише БТА.

Покачването на консумацията на електричество, придружено от трудностите при пренасянето на първоначалните суровини затрудниха електроразпределението в няколко региона. Временното спиране на въгледобивни мини, поради съображения за сигурност в главната провинция производителка на въглища Шанси, също влоши ситуацията, отбелязва в. "Янчън Ивнинг Нюз", според който това ще доведе до възникването на черен пазар и незаконното отваряне на мини.

Осемметрови снежни преспи прекъснаха автомобилното движение между Урумчи - административния център на Синцзян-Уйгурския автономен район и град Тачън, съобщава днес китайската преса, цитирана от ИТАР-ТАСС. По последни данни, в Синцзян са рухнали 799 жилища и са повредени около пет хиляди. Загинал е един човек, а 276 са били ранени.