Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей претърпя нов удар с девета поред оставка в консервативното й правителство заради несъгласие с предложенията й във връзка с излизането от Европейския съюз, предаде ДПА.

През уикенда Мей предупреди партията, че е възможно "изобщо да няма Брекзит", ако съпартийците й застрашат плановете й за напускане на блока.

Мей за министерските оставки: Дължат се на разногласия по политиката за Брекзита

Най-новата оставка е на парламентариста консерватор от Корнуол (Югозападна Англия) Скот Ман, който се присъедини към евроскептичните бунтари, оттегляйки се от поста на парламентарен личен секретар в министерството на финансите.

В мотивите за оставката си Ман изразява опасения, че някои от предложенията на Мей го поставят в директен конфликт с вижданията, изразени от голяма част от хората в избирателния му район. "Не съм готов да правя компромис с желанията им заради смекчен Брекзит", допълва той.

Брекзит
Thinkstock/Getty Images

Преди него вчера оставка подаде друг парламентарен личен секретар - Робърт Кортс. Кортс заяви, че се оттегля, за да може да изрази неодобрението си към предложенията на Мей на планираното по-късно днес парламентарно гласуване.

Дейвид Дейвис
Дейвид Дейвис Guliver/Getty Images

Удар за Тереза Мей: Министърът по Брекзита подаде оставка

Вълната от оставки започна с тази на вече бившия министър за Брекзита Дейвид Дейвис миналата седмица, малко след когото обяви оттеглянето си и външният министър Борис Джонсън.

Борис Джонсън: Мечтата на Брекзита умира

В публикация във в. "Дейли мейл" днес Джонсън подкрепи идеята за една "глобална Великобритания" и заяви, че иска британците да бъдат "радетели и катализатори за отворени пазари и непрестанно да се борят за свободни търговски сделки".

В писмото, в което обяви оставката си, Джонсън отбеляза, че мечтата за Брекзит умира, задушена от ненужни съмнения и неувереност и че с плана на Мей Великобритания "върви към статут на колония".
БТА