Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС
Правителството на британската министър-председателка Тереза Мей се събра на първото си заседание след назначаването на нови министри на външните работи и по въпросите на Брекзит, ден след като кабинетът беше разтърсен от оставките на двама видни опоненти на последните предложения на Мей, свързани с напускането на ЕС, предаде ДПА.
 
Новият външен министър Джереми Хънт и министърът по въпросите на Брекзит Доминик Рааб присъстваха на заседанието, заменяйки предшествениците си Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, които напуснаха постовете си в понеделник заради несъгласие с предложения от Мей вариант на Брекзит.
 
След заседанието Мей написа в Туитър, че то е било ползотворно и очаква натоварена седмица. Министър-председателката прибави и подкрепата си за английския национален отбор по футбол преди утрешния полуфинален мач срещу Хърватия.

Борис Джонсън: Мечтата на Брекзита умира

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

Изглежда Мей успява да отклони непосредствената заплаха за лидерството, но е подложена на натиск от Джонсън, Дейвис и други консерватори - привърженици на твърдия Брекзит да втвърди предложенията си, нещо, което тя заяви в понеделник, че няма да направи, посочва ДПА.
 
След правителственото заседание министърът на околната среда Майкъл Гоув, който е бивш съюзник на Джонсън и застъпник за Брекзит, каза пред репортери, че стои "100 процента" зад плана на Мей и "въобще не обмисля" да подава оставка.
 
По-рано министърът на правосъдието Дейвид Гок каза по радио Би Би Си, че и двете страни в Консервативната партия се нуждаят от компромис, ако Великобритания иска да постигне споразумение с ЕС за излизането си от общността.

Мей назначи свой верен човек за британски първи дипломат

Брекзит
ThinkStock/Getty Images

Джонсън заяви, че не може да приеме новия план на Мей и се опасява, че "мечтата за Брекзит умира".
 
Дейвис каза, че има усещането, че Мей се отказва от прекалено много неща, и то прекалено лесно", макар че подкрепи оставането ѝ на премиерския пост.
 
По-малко от девет месеца преди окончателното напускане на ЕС Мей се придържа към плана си за "благоприятен за бизнеса Брекзит", подчертава Ройтерс.

Доминик Рааб е новият министър по въпросите на Брекзит (ВИДЕО)
 
Мей може и да успокоила духовете относно възможна борба за лидерския пост, но някои привърженици на твърдия Брекзит сред консерваторите все още са ядосани от решението й да наруши обещанието си за чисто скъсване с ЕС. "Това е върховно предателство на нашата демокрация и на вярата на народа в нея. Това не е случайно предателство, то беше планирано заговорнически много по-рано", каза депутатът консерватор Андрю Бриджън. "Никога досега толкова много хора не са агитирали толкова дълго и толкова усилено за толкова малко", каза законодателят пред Ройтерс.
 
Макар че много активни застъпници за Брекзит все още се надяват Мей да бъде отстранена с вот на недоверие, е малко вероятно, че разполагат с нужните гласове. Те са малцинство в парламента и не могат да променят сделката, договорена с ЕС, допълва Ройтерс.

Брекзит
Thinkstock/Getty Images


Депутати от партията на Мей не очакват вот на недоверие към нея

Предложенията на Мей за бъдещите отношения на Великобритания с общността след напускането на ЕС през март догодина бяха договорени след двугодишни препирни в правителството. Но 48 часа след обявяването им Дейвис напусна, а Джонсън го последва.
 
В писмото, с което подава оставка, Джонсън написа, че "Брекзит трябва да е насочен към даването на възможности и надежда", но "тази мечта умира, задушена от ненужни съмнения в себе си".
 
Многотиражният в. "Сън" написа в редакционна статия, че Мей прави поредица от груби грешки и в момента "е настъпил хаос".
 
Други обаче изтъкват, че Мей е възприела най-реалистичния план, след като беше отслабена в резултат на зле пресметнатите резултати от предсрочните избори миналата година, когато загуби парламентарното си мнозинство и сега трябва да разчита на малка северноирландска партия, за да управлява.
БТА