Борис Джонсън заяви вчера, че е подал оставка като външен министър от правителството на британския министър Тереза Мей, защото не може да приеме новия й план за условията по напускането на ЕС и се опасява, че мечтата на Брекзита умира, предадоха ТАСС и ДПА.

Британският външен министър Борис Джонсън подаде оставка

"Брекзитът трябва да е възможност и надежда. Възможност да правим нещата другояче, да сме по-повратливи и динамични и да извлечем максимума от особените предимства на Великобритания в една отворена, обърната навън глобална икономика. Тази мечта умира, задушена от ненужна неувереност в собствените ни сили", пише Джонсън в изявление по повод оставката си, разпространено от Би Би Си.

Мей назначи свой верен човек за британски първи дипломат

Вчера Мей назначи за британски първи дипломат Джереми Хънт, който се смята за неин верен човек, а досега бе здравен министър.

Борис Джонсън
БГНЕС, архив

"Сега се насочваме към статут на колония и за мнозина ще е трудно да видят икономическа или политическа полза от това споразумение", заявява Джонсън, след като правителството обяви планове за тесни търговски отношения с ЕС след Брекзита догодина, включително съобразяване с правилата на ЕС за стоките, отбелязва Ройтерс.

Великобритания предлага зона за свободна търговия с ЕС след Брекзита

След като Мей спечели трудно съгласие за новия си план за Брекзита на заседание на правителството в петък, "сега правителството има песен за изпълняване", пише Джонсън, цитиран от ДПА.
БТА