Нов кръг руско-грузински преговори през септември
Нов кръг руско-грузински преговори през септември / снимка: DarikNews

Следващият кръг от преговорите в Женева между Русия и Грузия за сигурността в Кавказ ще е на 17 септември. Това съобщи специалният пратеник на Европейския съюз в Грузия Пиер Морел, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
   
На пресконференция, която даде след края на шестия кръг от председателстваните от ЕС преговори, Морел уточни, че датата е била определена от участниците. Той определи днешните дискусии като конструктивни, макар и, както обикновено, трудни на моменти.
   
Започналите през октомври миналата година преговори са за механизмите за обезпечаване на сигурност в Кавказ. Друга тема е съдбата на бежанците от конфликта между Русия и Грузия през август.
   
Русия и Грузия са се договорили в тази връзка да проведат преговори за сигурността на 14 юли в град Гали в Абхазия, предаде ДПА.
   
Агенцията отбелязва, че това ще е първата по рода си среща за една от така наречените "механизми за съвместно предотвратяване и даване на отговор на инциденти". Руските и грузинските преговарящи посочиха, че очакват в скоро време да се проведе среща и за другия механизъм - този за Южна Осетия.
   
Представителят на ОССЕ на преговорите - Харалампос Христопулос, съобщи на свой ред, че всички страни са се съгласили да работят за подобряване на достъпа на населението в оспорваните райони до вода за пиене и напояване.
   
Руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин изрази надежда, че наблюдателите на ОССЕ ще могат да се завърнат в обозримо бъдеще в Грузия и Южна Осетия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
   
Карасин не скри съжалението си, че организацията не иска да изпрати отделни групи наблюдатели в Грузия и в Южна Осетия. Фактически това означава отказ от признаване на Южна Осетия и Абхазия, обясни той.
   
Мисиите на ООН и ОССЕ в района приключиха миналия месец, след като Русия наложи вето на продължаването на техните мандати, отбелязва ДПА. Москва недоволства, че те не третираха Южна Осетия и Абхазия като независими държави.
   
Напрежението в района остава силно близо година след войната, отбелязва Ройтерс. То се покачи още повече, след като Русия започна по-рано тази седмица мащабни военни учения близо до Грузия.