/ Guliver/Getty Images
До сега Съединените щати не са имали жена президент.

Суперфаворитът на американската десница Доналд Тръмп и неговият бивш постоянен представител в ООН Ники Хейли ще се изправят един срещу друг на първичните избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшър. Вътрешнопартийната битка ще реши кой от тях ще се включи в надпреварата за Белия дом.

Според прогнозните резултати бившият президент и милиардер води със солидна преднина, въпреки това фигурата на жената, която излиза в пряк двубой срещу него е доста интересна.
 

Ники Хейли
Guliver/Getty Images


Коя е Ники Хейли

Тръмп срещу Хейли - решителен двубой в републиканските редици в щата Ню Хемпшър


Всъщност малцина знаят, че Нимарата Ники Хейли е от индийски произход. Бившата губернаторка е дете на имигранти от Индия, изповядващи сикхизъм, въпреки, че самата тя е родена и израснала в САЩ. От 12 годишна започва да поддържа счетоводството на бутика за дрехи на майка й. След това завършва университет със специалност счетоводство и финанси и бързо се влива в семейния бизнес, ставайки негов главен счетоводител. 

След като се омъжва за Майкъл Хейли през 1996 г., тя започва да се занимава активно с граждански инциативи. През 1998 г. тя е назначена в борда на директорите на Търговската камара на окръг Оринджбърг, а след това Хейли става касиер на Националната асоциация на жените собственици на бизнес през 2003 г. и година по-късно неин президент.

Започва да се занимава много активно и с благотворителна дейност, а не след дълго идва и интересът към политиката.
 

Ники Хейли
Guliver/Getty Images


През 2011 г. Ники Хейли става губернатор на щата Южна Каролина, като остава на този пост до 2017-а. Веднага след това следва сериозен дипломатически скок -  назначена е за постоянен представител на САЩ в ООН. По това време усилено се говори, че Тръмп е обмислял Хейли за поста на държавен секретар, който обаче тя е отказала.

Ники Хейли е първата индийска американка, която е служител в президентския кабинет. Въпреки това по време на секс скандалите около Доналд Тръмп, Хейли заявява, че жените, които са обвинили президента, че ги докосва или опипва без тяхно съгласие, „трябва да бъдат изслушани и трябва да се справят с тях… И мисля, че като всяка жена, която се е чувствала насилвана или малтретирана по някакъв начин, те имат пълното право да говорят", категорична е тя.
 

Ники Хейли
Guliver/Getty Images


Като постоянен представител на САЩ в ООН тя потвърждава желанието на Съединените щати да използват военна сила в отговор на по-нататъшни тестове на ракети от страна на Северна Корея по време на кризата през 2017 – 2018 г. Също така се застъпва за подкрепата на САЩ за Израел в Съвета за сигурност. На 31 декември 2018 г. тя се оттегля доброволно като постоянен представител на страната си в ООН.

Ники Хейли
Guliver/Getty Images


Официални мотиви за оставката от ООН няма. Ден преди това обаче антикорупционната група за наблюдение на Граждани за отговорност и етика във Вашингтон я обвинява, че е приела седем луксозни пътувания с частен самолет като подарък от бизнесмени от Южна Каролина. Самата Хейли отговори, че е посочила въпросните седем полета като подарък във финансовата си декларация за 2018 г., твърдейки, че те са подарени в резултат от нейните лични контакти.
 

Ники Хейли
Guliver/Getty Images


Ники Хейли е получавала неправомерно подаръци?

Хейли е омъжена за офицер от американската армия, с когото имат две дъщери. Според данни от 2022 г. нейното нетно състояние се оценява на 8 милиона долара, задвижвано отчасти от продажбите на книги и присъединяването към корпоративните бордове на Boeing и United Homes Group.