/ БГНЕС
Френските власти не откриха следи от умишлен палеж в катедралата „Св. Петър и Павел“ в Нант, където възникна пожар, съобщи АФП, като се позова на прокурора на Нант Пиер Сен.

"В момента тече разследване на палежа," отбеляза той. "Въпреки че не правим никакви заключения, все още трябва да извършим много следствени действия, които могат да доведат до нови факти". В същото време прокурорът добави, че при първите огледи "не са открити следи от взлом на входовете на катедралата".

Десетки се бориха с голям пожар в катедрала в Нант (СНИМКA/ВИДЕО)

Както напомни прокурорът, по-рано в катедралата бяха открити три източника на запалване на значително разстояние един от друг. Сигналът за пожара в катедралата е получен от полицията в 07:30 местно време.

Огнеборците, пристигнали на местопроизшествието, успяха да локализират пожара за три часа. Щети са нанесени на древен орган и витражи от XV век. Катедралата на свети Петър и Павел в Нант е основана през 1434 г. и за изграждането й са необходими 457 години - до 1891 г.

Това е една от най-големите готически църкви във Франция. Сегашният пожар не е първият в историята на храма. През 1972 г. пламъци унищожиха покрива му. 13 години бяха необходими за да се отстранят последиците от пожара и да се възстанови сградата. Катедралата не беше отворена отново за енориаши до 1985 г.
БГНЕС