Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Сирийският президент Башар Асад рискува бъдещето на страната и режима си, ако позволи на Иран да се настани в Сирия при границата с Израел, предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес.

Нетаняху заяви това в присъствието на американския пратеник за Близкия изток Брайън Хук, който е на посещение в Ерусалим.

На съвместна пресконференция Нетаняху и Хук призоваха да се удължи оръжейното ембарго срещу Иран, което изтича през октомври. Отпадане на това ембарго би позволило на Иран да внесе изтребители, бойни хеликоптери, военни подводници и едрокалибрена артилерия, а след това да ги изнесе в други страни, включително Сирия, заяви Хук.

Какво знаем за плановете на Израел за анексиране на части от Западния бряг

"Казвам на аятоласите в Техеран: Израел ще продължи да извършва необходимите действия, за да ви попречи да създадете в Сирия нов терористичен и военен фронт срещу Израел. А на Башар Асад казвам: рискувате бъдещето на страната си и режима си", заяви Нетаняху.

"Израел няма да позволи на Иран да установи военно присъствие в Сирия и е абсолютно решен да попречи на Иран да се настани непосредствено до границите ни", добави той.

През последните месеци в Сирия зачестиха приписвани на Израел въздушни удари, които израелската армия нито потвърждава, нито отрича. Израелски военни представители обаче говорят за "втори фронт" на ливанското шиитско проиранско движение Хизбула на Голанските възвишения.
БТА