Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Изправен пред предупреждения от голяма част от международната общност, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изглежда решен да продължи напред с плановете си за анексиране на части от окупирания Западен бряг на река Йордан. Това ще е стъпка с огромни потенциални последици за палестинците и за региона като цяло, предадоха ДПА и БТА.

Кога ще бъде извършено анексирането

От 1 юли Нетаняху може да внесе предложенията за анексиране в израелския кабинет или в парламента. Тъй като се очаква този ход да бъде предприет в рамките на плана на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток, Нетаняху разполага с малък времеви прозорец за действие преди президентските избори в САЩ през ноември. Съперникът демократ на Тръмп, Джо Байдън, не подкрепя анексията.

Каква част от Западния бряг планира да анексира Нетаняху

Израелският премиер би могъл да анексира до 30% от Западния бряг - делът от земята, който Израел би получил съгласно плана на Тръмп. Палестинците биха получили държава без допирни точки с Израел върху останалите 70% от територията.

Израел затвори всички пропускателни пунктове със Западния бряг и ивицата Газа

Според неотдавнашно съобщение на американския новинарски сайт "Аксиос", позоваващ се на неназовани представители на израелските власти, се казва, че Нетаняху разглежда четири сценария, вариращи от анексиране на 30% от Западния бряг, до по-малко и по-символично анексиране.

Кой вариант е най-вероятно да предпочете Нетаняху

Някои анализатори смятат, че Нетаняху може да започне с по-символично анексиране, включващо големи сектори със селища, където живеят само евреи - това означава, че реалността на терен няма да се промени значително. Ако няма голям отпор на такъв ход, той може да продължи с по-значително анексиране.

Кои основни играчи са казали, че са против анексирането

По-голямата част от международната общност се обяви против анексирането, включително Европейския съюз и ООН. Те казват, че то застрашава възможността за постигане на израелско-палестинско мирно споразумение. Арабските държави също предупредиха, че анексията ще навреди на всякакво затопляне на връзките с Израел.

Йордания, която заедно с Египет е единствената държава в региона, поддържаща официални дипломатически отношения с Израел, предупреди, че анексирането може да навреди на отношенията им и да повлияе на сигурността в региона.

Има ли Нетаняху подкрепата на израелските депутати

Изглежда Нетаняху ще успее да си осигури мнозинство да продължи с тази стъпка. Неговият министър на отбраната Бени Ганц обаче казал, че ще се противопостави на анексирането на райони с голям брой палестински жители, според израелския информационен сайт N12.

Каква е досега палестинската реакция

Палестинският премиер Мохамад Щайе нарече плановете за анексиране "екзистенциална заплаха" и предупреди, че палестинците ще отговорят със свои собствени мерки.

Палестинците вече изцяло отхвърлиха плана на Тръмп и отговориха с денонсиране на всички споразумения с Израел и САЩ. Военното крило на ислямисткото движение Хамас, което управлява ивицата Газа, каза, че анексирането ще е "обявяване на война".
БТА