Наш евродепутат пита за напитката C-Ice Swiss Cannabis Ice Tea
Наш евродепутат пита за напитката C-Ice Swiss Cannabis Ice Tea / netinfo
В отговор на писмено запитване на евродепутата от Групата на Партията на европейските социалисти Маруся Любчева във връзка с опасността от негативното влияние на някои маркетингови практики върху общественото мнение за наркотиците, ЕК изрази загриженост от съществуването на хранителен продукт, в чието наименование се съдържа думата "канабис". Това съобщи пресаташето на Групата на българските социалисти в европарламента Благовест Бенишев.

На 13 септември, по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, Маруся Любчева внесе писмено запитване до ЕК във връзка с рекламното мото и кампанията на напитката "C-Ice Swiss Cannabis Ice Tea". Производителят рекламира продукта си, изтъквайки, че "той съдържа 5 процента сироп от растението и едва 0,0015 на сто сухо вещество ТНС" (тетрахидроканабинол, наркотичната субстанция, съдържаща се в марихуаната). Никъде обаче върху етикетите не се коментира съдържанието на тетрахидроканабинола. В запитването си Маруся Любчева изтъкна притеснението си, че продажбата на подобен продукт е опасна и може да доведе до изкривяване на представата на младите хора за канабиса като наркотик и да провокира неговата употреба.

В отговора на ЕК се посочва, че производителят на напитката "нарушава директивата за етикетиране на храните 2000/13/ЕО, общите разпоредби към която забраняват използването на информация, която би въвела потребителя в заблуждение".

В отговора на ЕК се посочва още, че "канабисът е определен като незаконно наркотично вещество във всички държави-членки, както и в съответните конвенции на Обединените нации. Пускането на пазара на продукт, който дори само твърди, че съдържа това вещество, е в противоречие с борбата срещу трафика и потреблението на наркотици в ЕС", пише БТА.

В заключение експертите от ЕК посочват, че "пускането на пазара на продукти, привличащи потребители към тези наркотици, противоречи на политиките за борба с наркотиците, провеждани от всички държави-членки", поради която причина "някои държави-членки забраниха пускането на техните пазари на съответните хранителни продукти въз основа на член 30 от Договора за ЕС, който оправдава забраната на основа обществен морал и обществено здраве".

Според официалната информация напитката "C-Ice Swiss Cannabis Ice Tea" се продава свободно в държави като България, Румъния, Германия, Великобритания, Испания, Португалия.