Нова Зеландия циклон
Нова Зеландия циклон / БТА
Най-малко девет души са загинали в резултат на свлачища и наводнения, причинени от тропическия циклон Габриел, който удари Северния остров на Нова Зеландия в понеделник, 13 февруари. Това съобщи полицията на страната. Според органите на реда досега са открити телата на девет загинали. Имаше и съобщения за 4500 жители на региона, които не са се свързали със семействата и приятелите си след бедствието, но полицията отбелязва, че значителна част от тези данни се „дублират“ и ресурси за спешно проверяване на всяко обаждане засега няма.

Новозеландският полицейски комисар Андрю Костър каза, че разрушенията в градовете на Северния остров са „много значителни“, но няма причина да се смята, че броят на жертвите ще нарасне значително. Както каза премиерът Крис Хипкинс пред репортери, районът на залива Хоск (разположен на 300 км северно от Уелингтън на източното крайбрежие на Северния остров) е бил засегнат най-силно.

„Ситуацията там е много тежка, няма електричество в района и евакуационните центрове са пренаселени. Водата и калта са унищожили къщи и реколта и е вероятно ефектите от този циклон да се усещат още доста време“, каза той.

Циклонът „Габриел“, който връхлетя Нова Зеландия, взе жертви

Ситуацията в централните и югоизточните райони на Северния остров на Нова Зеландия, където падна основният удар на циклона, въпреки всички усилия на властите, остава тежка.

Повечето от хората, евакуирани поради наводнения, все още не могат да се върнат по домовете си, най-малко 62 000 души на Северния остров остават без електричество и комуникации, а системите за пречистване на вода са се повредили в редица градове.

Министерството на отбраната на Нова Зеландия разположи военни кораби, за да доставят храна, питейна вода и основни неща до крайбрежните градове, откъснати от наводненията от маршрутите за доставки, и повече от 700 войници бяха мобилизирани, за да помогнат на населението.
БГНЕС