Нападателят от Форт Хууд опитвал връзка с лица, близки до Ал Кайда
Нападателят от Форт Хууд опитвал връзка с лица, близки до Ал Кайда / cнимка: Reuters

Американските разузнавателни служби са били информирани, че военен психиатър се е опитал да влезе в контакт с лица, свързани с Ал Кайда и са предали сведенията на федералните власти преди кървавата драма във Форт Хууд, съобщи Ройтерс. Не е ясно какво са направили федералните служби за опазване на реда с разузнавателната информация.

13 души загинаха, а 30 бяха ранени в четвъртък, когато военният психиатър майор Нидал Малик Хасан, роден в САЩ син на имигранти, откри огън във военната база "Форт Хууд" в Тексас. Хасан е споделял, че е бил тормозен от войници защото изповядвал исляма. Той таял гняв и заради войните в Ирак и Афганистан. Според директора на отдела за извънредни ситуации във Форт Хууд преди да открие огън, Хасан извикал "Аллаху акбар" (Аллах е най-великият).

Разузнавателните служби прехванали електронна комуникация между Хасан и антиамерикански настроени ислямисти, започнала още миналата година, и ги предали на федералните власти, включително на Федералното бюро за разследвания (ФБР). Източниците на Ройтерс, които пожелаха анонимност заради деликатността на темата, не разкриват с кого е общувал Хасан, но отбелязват, че става дума за ислямисти, свързани и симпатизиращи на Ал Кайда, пише БТА.

"Ню Йорк таймс" съобщава, че разузнавателните агенции са засекли контакти между стрелеца и духовник в Йемен, известен с пламенните си антиамерикански проповеди.  Министерството на правосъдието, армията и ФБР все още не са коментирали твърденията, че са разполагали с разузнавателни сведения за Хасан преди стрелбата.