Днес се гледа делото срещу нападателите на секретаря на Българския клуб "Цар Борис Трети" Християн Пендиков.

„Поддържам обвинението и предоставените доказателства. Прокуратурата може да докаже, че обвиняемият Илия Спасески вечерта на 19 януари 2023 г. пристъпил до масата на Пендиков в заведение и му казал: „Не те ли е срам да се самоопределяш като българин”. След като пострадалият Пендиков му казал да се успокои, обвиняемият се преместил на друга маса". Това бяха встъпителните думи на прокурора по делото срещу нападателите на Християн Пендиков, който беше пребит жестоко на 19 януари 2023 г. в Охрид.

Прокурорът потвърди позицията си, че нападението е било от омраза заради българската етническа принадлежност на Пендиков.

Започна делото срещу нападателите на Християн Пендиков (СНИМКИ)

Когато пострадалият излязъл от обекта и се насочил сам към своя автомобил, обвиняемият заедно с още едно непознато лице, започнали да следят Пендиков и от национална и етническа омраза към определящия се като българин Пендиков го нападнали и са му нанесли тежки телесни повреди.

„След като случаен минувач ги призовал да спрат, обвиняемият Илия Спасески отговорил: „Не си заслужава за българин да викаш полиция”, и двамата нападатели продължили да бият Пендиков”, допълни прокурорът.

Илия Спасески, един от обвиняемите за побоя над Християн Пендиков, заяви пред съда, че не се чувства виновен за случая.

„Разбирам обвинението, но не се чувствам виновен”, заяви Спасески по време на второто заседание по делото в Охрид.

Християн Пендиков не се яви на заседанието, тъй като продължава да се лекува в България. 
БГНЕС